type='html'>
Tunus ve Mısır'ın ardından hareketlenen Cezayir'de dün, 2 bin muhalif 30 bin polisle çatıştı. Yemenli öğrenciler ise, "Mübarek'ten sonra şimdi sıra Salih'te" sloganıyla yürüdü.
Arap dünyasında, devrimlere sahne olan Tunus ve Mısır'dan sonra Cezayir ve Yemen de karıştı. Ülke ile aynı adı taşıyan başkent Cezayir'de dün, daha fazla özgürlük, iş ve "sistemin değişimi"ni isteyen 2 bin kişi için 30 bin polis ve asker alarma geçerken Sana'da ise dört bine yakın öğrenci 34 yıldır iktidardaki Yemen liderine "Mübarek'ten sonra sıra Salih'te" sloganlarıyla baş kaldırdı. 

SOPALARLA KARŞILIK 

Her iki ülkede de siyasi muhalif, öğrenci ve işçilerden oluşan göstericilerle polis arasında sert arbedeler yaşandı. Cezayir'de aralarında siyasilerin de bulunduğu 400 kadar kişi gözaltına alındı. Yemen'de ise "Defol Ali'' ve "Halk rejimin düşmesini istiyor'' sloganı atan göstericiler, polisin saldırısına taş ve sopalarla direndi. Cezayir'deki yürüyüş başkentin 1 Mayıs Meydanı'nda dün sabah saat 11.00'da başladı. Polis kordonu altında yürüyen göstericiler arasında, kapatılan İslami Selamet Cephesi (FIS) liderlerinden Ali Belhac'ın da bulunduğu ifade edildi. Polise rağmen göstericiler, güvenlik kordonunu zorlayarak Şehitler Meydanı'na yürüdü.

'REJİM DEFOL!' 
Muhalif oluşumların çatısı altında birleştiği Demokrasi ve Değişim İçin Ulusal Koordinasyon (CNDD) ile muhalefet partisi Kültür ve Demokrasi İttifakı'nın (RCD) iki hafta önce yapacağını ilan ettiği gösteriye izin verilmemesi üzerine protestocular, "Özgür Cezayir" , "Rejim Defol!" sloganları attı. 35 milyonluk Kuzey Afrika ülkesi Cezayir'i 1999'den beri Abdülaziz Buteflika (74) yönetiyor. Ortadoğu ülkesi 24 milyonluk Yemen'de ise Ali Abdullah Salih (69) 34 yıldır iktidarda bulunuyor. Öte yandan, Uganda muhalefeti, 25 yıldır iktidarda olan Yoweri Museveni'nin haftaya yapılacak seçimlerden de galip çıkması durumunda Mısır tarzıa isyan başlatacaklarını duyurdu.
http://www.sabah.com.tr/Dunya/2011/02/13/degisim_ruzgrlari_sallamaya_basladi


View the Original article

0 yorum: